Oolongy

Převážná část taiwanských čajů jsou Oolongy, “polozelené” čaje se stupněm oxidací v rozmezí 10% až 85% – tj. mezi zelenými a červenými čaji. Jedná se přitom o způsob zpracování čajových lístků. Byly to právě Oolongy, které taiwanskému čaji udělaly v 19. století jméno jako Formosa Oolong. Existuje obrovská škála druhů, od lehce oxidovaného Qing Xiang Oolongu, přes drsnější vysokohorský Lishan Oolong až po silně oxidované Červené Oolongy.

Velký vliv na chuť čaje má i kultivar čajových lístků, ze kterých se čaj zpracovává, například Jin Xuan Oolong se připravuje ze speciálního na Taiwanu vyvinutého kultivaru č.12, vyznačující se jemnou chutí a proto je občas označován za Milk Oolong. Dalším důležitým faktorem je podnebí a prostředí, ve kterém je čaj pěstován. Například Pacific Oolong je čaj z farmy ležící přímo při pobřeží oceánu a vyznačuje se velmi výraznou až oříškovou chutí, kterou způsobuje nálet soli z vln na čajovníky.

Červené Oolongy

Červené Oolongy jsou speciální, silně oxidované čaje se stupněm oxidace 75 až 85%. Chuťově mají blíže k Oolongům, barevně ale již k červeným čajům a odtud název “Červený Oolong”. Druh vznikl před 20ti lety v oblasti Luye, a na průzkumu se podíleli i farmáři námi nabízených čajů.

Červené čaje

Červené čaje, které v Evropě nazýváme jako “černé” jsou čaje, kde lístky prochází plnou oxidací, to znamená, že se čajový lístek při zpracování nechá zcela zčernat. Vyznačují se sladšími až medovými chutěmi, ale lze narazit i na kávovější a zakouřenější chutě. Taiwanské červené čaje se připravují jak z lístků Assam, tak z čínského lístku, což jsou dvě hlavní odrůdy čajovníku. Také byly vyvinuty některé speciální kultivary jako třeba “Ruby Red Tea”, neboli kultivar č. 18, genetická kombinace divokého taiwanského čajovníku a Assamu. Pěstuje se hlavně kolem jezera Sun Moon Lake v centrální části Taiwanu a vyznačuje se zajímavou sladkostí připomínající žvýkačky.

Zelené čaje

Zelené čaje nejsou na Taiwanu příliš obvyklé, přesto tu naleznete farmáře, které se jim věnují. Zelené čaje jsou minimálně až mírně oxidované čaje. Procházejí také procesem napařování jako to je u Oolongů.

Bílé čaje

I bílé čaje jsou na Taiwanu spíše raritou, přesto se naleznout farmáře, které se jim věnují. U bílých čajů se jedná o ideálně nezoxidované a minimálně zpracované čajové lístky, které se po sběru nechají zavadnout pod širým nebem po dobu 10 dnů, ale vždy jen ráno a večer, jelikož taiwanské slunce je přes den příliš silné. Výsledkem jsou čaje jemné sladké chuti.

Organické čaje

Velká část naších čajů je pěstována organicky, tedy bez jakýchkoliv pesticidů a chemikálií, v ČR označovány jako BIO. Takto pěstované čaje jsou chuťově jemnější, přirodnější a kvalitnější, i když úroda je nižší. Na Taiwanu toto ověřují přísnými zákony a procesem certifikace.

Máte dotaz k našim čajům? Chtěli byste nějaký doporučit? Vaše dotazy rádi zodpovíme na info@taiwancha.cz či na našem Facebooku.

© 2020 Taiwan Cha